Ellenségünk: a fogszuvasodás

A fogszuvasodás a fog lepedékkel fedett felszínén alakul ki. A kialakulásában számos tényező játszik szerepet. Ilyen a fogak felszínén megtapadó lepedék, az elfogyasztott táplálék, a szájhigiénés szokások, a szájüregben található mikroorganizmusok, örökletes, környezeti, földrajzi tényezők.

A fogszuvasodás a fog lepedékkel fedett felszínén alakul ki. A kialakulásában számos tényező játszik szerepet. Ilyen a fogak felszínén megtapadó lepedék, az elfogyasztott táplálék, a szájhigiénés szokások, a szájüregben található mikroorganizmusok, örökletes, környezeti, földrajzi tényezők.

A dentális plakk (lepedék) a fogak felszínén erősen megtapadó felrakódás, amely nem egyenlő az ételmaradékkal. Az ételmaradék étkezések alkalmával rakódik a barázdákba, fogak közötti résekbe, szabad szemmel jól látható, és általában öblítéssel eltávolítható.

Ezzel szemben a lepedék ételmaradékon kívül nyálból és mikroorganizmusok tömegéből áll, kizárólag erős mechanikai tisztítással – fogmosással – távolítható el. A lepedékben található baktériumok speciális anyagcseréjük folytán az elfogyasztott táplálékból (főleg szénhidrátokból) savat termelnek. A savak megtámadják a fogzománcot, amely nem tud védekezni a károsító hatásokkal szemben, mivel keringés nélküli szövete szervezetünknek.

A savak kioldják a zománc ásványi anyagait

A savak kioldják a zománc ásványi anyagait, a kalciumot, foszfátot. Fogmosás során eltávolítjuk a baktériumok számára szükséges tápanyagokat, így azoknak csökken a savtermelő képességük, és az előbbiekkel ellentétes folyamatok indulnak meg, vagyis a nyálban található kálcium és foszfát visszaépül a fogzománcba. Ezt a folyamatot a fogkrémből a nyálba kerülő fluorid jelenléte nagymértékben támogatja.

A fogszuvasodás a kezdeti fázisában fluoridos ecseteléssel még visszafordítható. Ezt a stádiumot krétafehér színéről ismerhetjük fel. Ha ebben a stádiumban nem kezeljük az elváltozást, akkor az visszafordíthatatlanná válik. Először barnás-fekete elszíneződés jelentkezik, majd a folyamat üregképződéshez vezet. Ekkor már csak töméssel gyógyíthatjuk meg a fogszuvasodást.

fogmosás kézi fogkefével

Fogmosás elektromos fogkefével

Megőrizné természetes mosolyát és fogai épségét?

Forduljon bizalommal fogorvosainkhoz!

Fogszuvasodás legkorábban a fogak nehezebben tisztítható felszínén alakul ki

Fogszuvasodás legkorábban a fogak nehezebben tisztítható felszínén alakul ki, mivel ezeken a felületeken nem tudjuk tökéletesen eltávolítani a baktériumokban gazdag lepedéket. Ilyen felszínek az őrlőfogak rágófelszínének barázdái, gödröcskéi, a fogak nyelv- és szájpadlás felőli felszíne, valamint közvetlenül az íny feletti fogfelszín. Ezek tisztítására fokozott figyelmet fordítsunk!

A fogak közti résekben meghúzódó baktériumok eltávolítása is nagyon fontos! Erre a célra használjon fogselymet! Kérdezze meg kezelőorvosát a fogselyem helyes használatáról, illetve kérje, hogy mutassa be annak menetét.

A fogszuvasodás megelőzése érdekében használjon fluoridos fogkrémet, ugyanis a fluoridok csökkentik a lepedék baktériumainak savtermelő képességét. A fluoridok elsődleges hatása, hogy elősegítik az ásványi anyagok visszaépülését (azaz reminalizációját) a fogak keményszöveteibe, és megakadályozzák annak kioldódását (azaz demineralizációját). A fluoridok fogmosáskor a leghatékonyabbak, hiszen ekkor közvetlen módon fejtik ki a fogszuvasodás elleni hatásukat.

szuvas fog - illusztráció

szuvas fog (illusztráció)

A fluoridok alkalmazásával kapcsolatban kérdéseket beszélje meg fogorvosával!

A fogszuvasodás elleni harcban a leghatékonyabb fegyver a barázdazárás. A barázdazáró egy vékony műanyag réteg, amelyet az őrlőfogak rágófelszínére helyezve, megakadályozza az ételmaradékok és a baktériumok bejutását a barázdák mélyére, ezáltal védelmet nyújtanak a fogszuvasodással szemben. A barázdazárás leghatékonyabban akkor véd, ha az eljárásra már gyermekkorban sor kerül.

Hegel Dent Fogászati Klinika Mosonmagyaróvár - logo

Nyitvatartás:

Hétfő, Kedd:
09:00 - 14:00
Szerda:
11:00 - 17:00
Csütörtök, Péntek:
09:00 - 14:00

Szolgáltatásaink