Érzékeny fogak

ISMERJE MEG AZ OKOKAT

Ön is gyakran érez hirtelen fájdalmat egy pohár hideg víz elfogyasztása vagy fagylaltevés közben? Ha a fogak fájdalommal reagálnak bizonyos ízekre vagy hőmérsékletre, fogérzékenységről beszélünk.

A fogérzékenységnek több oka is lehet, nem csak a szuvas fogaknál fordul elő. Normális esetben íny fedi és védi a fogakat. Érzékenység akkor alakul ki, mikor az íny visszahúzódik a fognyakról, szabaddá válik a fognyaki rész, mely sokkal érzékenyebb a fog koronai részénél. Ezt a fogrészt ugyanis már nem fedi kemény fogzománc, szabaddá válik a gyökérrész, így szabaddá válnak a fájdalmat, ingereket közvetítő dentin-csatornácskák is.

Az okok, melyek fogérzékenységhez vezethetnek:

Helytelen fogmosási technika: ha gyakran mosunk fogat erős sörtéjű fogkefével, és mindez rossz fogmosási technikával párosul, az íny visszahúzódásához, valamint fognyaki kopáshoz vezethet.

Elégtelen szájhigiénia: A nem megfelelő szájápolás miatt felgyülemlett, úgynevezett plakkok akut, majd krónikus, azaz szinte állandóan fennálló fogínygyulladáshoz, majd ínysorvadáshoz, vagyis ínyvisszahúzódáshoz vezethetnek.

Életkor: Az életkor előre haladtával kivédhetetlen a minimális ínyvisszahúzódás, de ez megfelelő szájhigiénia és helyes fogmosási technika mellett szinte észrevehetetlen.

Irány a fogorvos!

Hajlamosak vagyunk könnyelműen kezelni fogproblémáinkat, és házilag megoldást keresni rá. Érdemes figyelembe venni azonban, hogy a hosszú távon kezeletlenül maradt fogak állapota súlyosbodhat, és végül a fogak elvesztéséhez is vezethet.

fogászati vizsgálaton

Fogászati vizsgálat

Megőrizné természetes mosolyát és fogai épségét?

Forduljon bizalommal fogorvosainkhoz!

Hegel Dent Fogászati Klinika Mosonmagyaróvár - logo

Nyitvatartás:

Hétfő, Kedd:
09:00 - 14:00
Szerda:
11:00 - 17:00
Csütörtök, Péntek:
09:00 - 14:00

Szolgáltatásaink