A fogkő és következményei

MI AZ A FOGKŐ? ÉS HOGYAN JÖN LÉTRE?

A fogkő nem csak esztétikailag zavaró, hanem a súlyos fogágy-betegségek kialakulásáért és súlyosbodásáért is felelős lehet. Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, akkor az íny visszahúzódhat, elsorvadhat.

Mi is az a fogkő? Hol és hogyan jön létre? A fogkő gyakorlatilag minden szájban megtalálható. Étkezés során a fogak, a fogpótlások és a protézisek felszínén kialakul egy vékony, színtelen, szabad szemmel alig látható plakkréteg.

Ez nagyrészt feloldódott ételmaradékból áll, és kitűnő táptalaj a baktériumok számára. A plakk, idővel a nyálban jelenlevő ásványi anyagok – kálcium, foszfát – hatására egyre keményebbé válik, majd elmeszesedik. Ezt az így létrejött, meszes plakkot nevezzük fogkőnek.

A fogkő az íny alatt és az íny fölött is kialakulhat, elsősorban azokon a fogfelszíneken, melyek a nyálmirigyek kivezető nyílásához közel helyezkednek el. Így elsősorban a felső-oldalsó fogak – a kis és nagyőrlők – külső, valamint az alsó-elülső frontfogak – metszők és szemfogak – belső, nyelv felőli felszínén.

A fogkő szövődményei

Érdemes a fogkő megelőzésére félévenként elmenni a fogorvoshoz és eltávolítani az esetlegesen kialakult fogkövet. Nem csak esztétikailag zavaró, de olyan fogágy betegségek elindítója is, mint az ínygyulladás és az ínyvérzés.

Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra és folyamatosan fenntartja a fogíny gyulladását, akkor a gyulladás a foggyökerek mentén fokozatosan ráterjed az állkapocs-csontokra. A fogak meglazulnak, mozogni kezdenek, kopogtatásra, hidegre, melegre érzékenyekké válnak, és a fogágy elkezd sorvadni. Kezelés nélkül a fogínysorvadás következménye pedig a fog elvesztése lehet.

fogíny gyulladás - vörös, duzzadt íny
fogíny gyulladás, a fogkő szövődménye

Megőrizné természetes mosolyát és fogai épségét?

Forduljon bizalommal fogorvosainkhoz!

Fogkő eltávolítás

A fogkő eltávolítása szakember, fogorvos feladata, aki egy ultrahanggal működő, úgynevezett depurátort használ erre a célra. A kezelés teljesen fájdalommentes, esetleg egy kis bizsergést lehet érezni a fogak mentén. A fogkő-eltávolítás után, a fogak felszínének polírozása történik, hogy az így létrehozott simább fogfelszínen a fogkő nehezebben tudjon kialakulni.

fogkő eltávolítás előtt és után

fogkő eltávolítás előtt és után

Hegel Dent Fogászati Klinika Mosonmagyaróvár - logo

Nyitvatartás:

Hétfő, Kedd:
09:00 - 14:00
Szerda:
11:00 - 17:00
Csütörtök, Péntek:
09:00 - 14:00

Szolgáltatásaink