A leggyakoribb fogbetegségek

FOGSZUVASODÁS, ÍNYGYULLADÁS, FOGKŐ, …

Ahhoz, hogy ezeket a betegségeket elkerüljük, fontos, hogy legalább félévente látogassunk el fogorvosunkhoz, és kérjük ki véleményét. Ha az orvos étrendváltoztatást, vagy egyéb óvintézkedéseket rendel el, mindenképp kövessük az utasításokat annak érdekében, hogy megelőzzük a súlyosabb betegségek kialakulálsát.

A fogszuvasodás

Sokan nem tudják, de a fogszuvasodás mára már népbetegséggé nőtte ki magát. A betegség legfőbb oka a szájban megjelenő és túlszaporodó olyan baktériumok, melyek segítenek lebontani a táplálékot, ám eközben savakat termelnek. A sav megtámadja a fogzománcot, és meggyengíti azt. Innentől a káros baktériumoknak szabad útjuk van, és könnyedén okozhatnak fogszuvasodást.

Fontos, hogy étkezés után ne azonnal, de 40-50 perc elteltével mossuk meg fogainkat. Ügyeljünk az alapos fogmosásra! Ha munkahelyünkön vagy máshol nincs lehetőségünk étkezés után fogat mosni, alaposan öblítsük ki szánkat egy pohár vízzel.

szuvas fog - illusztráció

szuvas fog (illusztráció)

Az ínygyulladás

A száj betegségei közül a második leggyakoribb, a lakosság 60%-a szenved tőle. Gyulladást okozhat a fogakra rakódott – és el nem távolított – lepedék íny alá jutása, sőt, még az is, ha túlbuzgóan mosunk fogat. Ennek az az oka, hogy ha erősen és durván mossuk meg fogainkat, könnyedén felsérthetjük ínyünket. Fontos a helyes táplálkozás is! A rágás folyamata megkönnyíti a fogak öntisztulását, így segítve elő a jó szájhigiéniát.

fogínygyulladás - vörös, duzzadt íny

fogínygyulladás (illusztráció)

Megőrizné természetes mosolyát és fogai épségét?

Forduljon bizalommal fogorvosainkhoz!

A fogkő és az elszíneződések

Dohányosok ezrei szenvednek a különféle kémiai anyagok fogakra és a szájra gyakorolt hatásaitól. Elszíneződések, kellemetlen szájszag, szájszárasság, hogy csak a leggyakoribbakat említsük. A szürke, elszíneződött fogak ápolatlanságra utalnak, így mindenki szeretne megszabadulni az ilyen elváltozásoktól.

A fogkő, a fogra ragadt lepedék és ételmaradék összessége. Eltávolítása hatásosan csak orvosi körülmények között történhet. Ha túl sok fogkő van fogainkon, a baktériumok könnyebben megragadnak, így fogszuvasodást és gyulladást okozhatnak.

<iframe style="box-shadow: 0 30px 15px -25px #777777" width="1120" height="630" src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/NFIQcLXycjE?rel=0&controls=0&showinfo=0" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

A fogkő kialakulása (angol nyelvű videó)

Hegel Dent Fogászati Klinika Mosonmagyaróvár - logo

Nyitvatartás:

Hétfő, Kedd:
09:00 - 14:00
Szerda:
11:00 - 17:00
Csütörtök, Péntek:
09:00 - 14:00

Szolgáltatásaink