Milyen fogkefét válasszunk?

TALÁLJUK MEG A MEGFELELŐT!

Az emberek általában ár és szín alapján választanak fogkefét, pedig ennél összetettebb döntést kellene hozniuk. Nem véletlenül vannak puhább és keményebb kefék, kisebb és nagyobb fejjel. Ismerje meg a buktatókat, és válassza az Önnek megfelelő fogkefét!

Az emberek általában ár és szín alapján választanak fogkefét, pedig ennél összetettebb döntést kellene hozniuk. Nem véletlenül vannak puhább és keményebb kefék, kisebb és nagyobb fejjel. Ismerje meg a buktatókat, és válassza az Önnek megfelelő fogkefét!

Manapság inkább a hirdetéseknek hiszünk, nem az orvosnak. Magyarországon még mindig nagyon kevés fogkefét vesznek az emberek, ezért a cégek designnal és szlogenekkel próbálnak eladni. Olcsó, színes, fogfehérítős, nyelvtisztítós és elektromos fogkefék… Mit ígérnek, és mit tudnak valójában ezek a csodakütyük?

A szín és az ár – jelenleg ezek a legfontosabb szempontok

A leglényegtelenebb kritériumnak kellene lennie fogkefeválasztáskor a színnek és az árnak, mégis sokan erre hagyatkoznak, mivel nincs más támpontjuk.

„Nem kell a legdrágább, legjobban hirdetett design kefét megvásárolni. A boltokban lehet már 500 forintért márkás, kisfejű fogkefét kapni. 1000 forint körül érdemes a Sensodyne és a Curaprox márkák között válogatni. Ha valaki szereti a hajlított, rugalmasabb fejű fogkeféket, akkor az Aquafresh termékcsaládból válasszon. A nagyon olcsó, márkátlan kefékkel az a baj, hogy általában nagy a fejük, és onnantól semmire nem jók”- válaszolta kérdésünkre a szájhigiénikus.

A fürdőszobában könnyen megállapítható, melyik színű fogkefe kihez tartozik. „A lányoké legyen rózsaszín, a fiúké pedig kék, így biztos nem keverjük össze” – halljuk sokfelől. Ám a színnek még kevesebb köze van a helyes tisztításhoz, mint az árnak.

fogmosás kézi fogkefével

Fogtisztító kellékek

Tényleg fehérít?

Napjainkban az egyik legfontosabb tulajdonsága a fogkeféknek és fogkrémeknek a fehérítés. A ’whitening’ kefék, amiken van egy polírozó gumikorong- vagy csík is, csak azért fehérítenek, mert a korongon jobban megmarad a fogkrém és az hosszabb ideig kifejti dörzsölő hatását – de ez nem csodaszer, és nem ér fel a fogfehérítéssel vagy a szódabikarbónás fogmosással. Hatását főleg közvetlenül a cigaretta elszívása vagy a színező ételek, italok fogyasztása után fejti ki, ideig óráig.

Nyelvtisztítással a szájszag ellen

A nyelv tetején maradt lepedékben olyan baktériumok szaporodnak el, melyek munkája felelős az esetlegesen rossz lehelet kialakulásáért. „A szájüreg tele van baktériumokkal, amik a nyelv barázdáiban is megtapadnak. Kevesen tudnak helyes technikával fogat mosni és nem csak a nyelven, hanem sajnos a fogakon is ottmarad a lepedék és a baktérium. Ha jól mosunk fogat, és használunk kiegészítő termékeket (fogselyem, fogköztisztító), akkor nem feltétlenül szükséges külön a nyelvet tisztán tartani. A nyelvtisztítós fogkefék sajnos túl nagy fejjel rendelkeznek, így alkalmatlanok a tökéletes tisztításra.

nyelvtisztító eszköz

nyelvtisztítás

Megőrizné természetes mosolyát és fogai épségét?

Forduljon bizalommal fogorvosainkhoz!

A 21. század kedvence – az elektromos fogkefe

Lustaságunk határtalan. Erre alapozva alkották az elektromos fogkeféket, amivel még sikálni sem kell, csak két percig a szájban tartani. A hívők állítják, hogy a készülékkel sokkal alaposabb tisztítást lehet végezni, mint a hagyományos kefékkel. Ez azoknál igaz, akiknek ügyetlen keze és a finom, körkörös mozgásokat nem tudják kivitelezni. Kisgyermekeknél nem ajánlott az elektromos fogkefe: érdemes inkább megtanítani a lurkókat a helyes fogmosásra.

Mik a jó fogkefe ismérvei?

  • A kefe feje legyen kicsi
  • Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy jó a fogmosási technikánk, azonos szálhosszágú kefét vegyünk
  • A nyél mindegy milyen, csak legyen jó a fogása
  • A ‘whitening’ csak reklámfogás, ne dőljünk be neki
<iframe style="box-shadow: 0 30px 15px -25px #777777" width="1120" height="630" src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/uEFMcR5DUT8?rel=0&controls=0&showinfo=0" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Az elektromos fogkefe előnye a manuális fogkefével szemben

Hegel Dent Fogászati Klinika Mosonmagyaróvár - logo

Nyitvatartás:

Hétfő, Kedd:
09:00 - 14:00
Szerda:
11:00 - 17:00
Csütörtök, Péntek:
09:00 - 14:00

Szolgáltatásaink