Rossz lehelet és szájhigiénia

A rossz lehet gyakori probléma, amely a lakosság közel egyharmadát érinti. A kellemetlen szájszag a rossz közérzet mellett a szociális kontaktusok során is problémát jelenthet. Mi okozza ezt a problémát?

A rossz lehelet egyénenként más és más problémára vezethető vissza. Mértéke függ a szájüreg bakteriális összetételétől, az étrendtől, a szájhigiéniás szokásoktól illetve a nyálelválasztás mennyiségétől.

A rossz leheletnek számtalan oka lehet:

  • Elsősorban a szájüregi baktériumok által kibocsátott gázok okozzák. Ezek a mikroorganizmusok főleg a nyelven találhatók, ezért is fontos, hogy a szájhigiéné a nyelv mosását is magában foglalja. Rendszeres tisztítása eltávolítja a bakteriális lepedéket, javítja az íz érzékelést és csökkenti a kellemetlen szájszagot.
  • Az elhanyagolt vagy nem megfelelő szájápolás következtében kialakuló betegségek is rossz lehelethez vezetnek. Az ínygyulladás és a fogágybetegség nem csak fájdalmat, de egyéb kellemetlenséget is okoz.
  • A különböző erősen fűszerezett ételek, illetve a nagy mennyiségű fokhagyma és vöröshagyma fogyasztás is ideiglenesen megérződik a leheleten.
  • Előfordul, hogy egyes gyógyszerek mellékhatásaként lép fel a kellemetlen szájszag. Sőt, bizonyos betegségek velejárója is lehet, mint például daganat, diabetes, máj- és vesebetegségek.
  • Egyéb okok, mit például a dohányzás vagy túlzott diéta is előidézhet átmenetileg jelentkező kellemetlen szájszagot.

Kórós, vagy tartós rossz lehelet okozója a baktériumok túlzott elszaporodása a szájüregben, de egy súlyosabb megbetegedés is állhat a háttérben. Tartós szájszag esetén szükséges a szakorvosi vizsgálat és kezelés.

a megfelelő szájápolás kellékei

a megfelelő szájápolás kellékei

Megőrizné természetes mosolyát és fogai épségét?

Forduljon bizalommal fogorvosainkhoz!

Hegel Dent Fogászati Klinika Mosonmagyaróvár - logo

Nyitvatartás:

Hétfő, Kedd:
09:00 - 14:00
Szerda:
11:00 - 17:00
Csütörtök, Péntek:
09:00 - 14:00

Szolgáltatásaink