Fogászati implantáció

Fogászati implantáció

MOSONMAGYARÓVÁRON

Fogbeültetés vagy műgyökér beültetés

Az egyik legkorszerűbb fogpótlási mód, mellyel a páciens visszanyeri „saját” fogát.

Az implantáció a teljes, vagy részleges foghiány pótlására szolgáló eljárás. A műtét előtt orvosi vizsgálatok és röntgenfelvételek alapján történik az implantációs fogpótlás tervezése és az időpont egyeztetése.

A következő kérdések tisztázása szükséges:

  • Elvégezhető-e Önnél az impantátum beültetése?
  • Megfelelő-e az állcsont adottsága?
  • A csont mennyisége és minősége megfelelő-e az implantátum befogadására?
műgyökér, fogimplantátum
implantátum felépítése ( 3D )
Implantátum típusok ( 3D )

Ezután történik az implantációs fogpótlás tervezése, melynek során egyeztetjük a felmerülő kérdéseket:

  • Előzetes, csontpótló műtét szükséges-e?
  • Hány darab implantátum beültetése javasolt?
  • Az implantátumok csontos gyógyulásának ideje alatt akar-e ideiglenes pótlást viselni?
  • Az implantáció milyen költségekkel jár?

Az Implantáció módja

Egy, vagy több foghiány pótlása esetén a hiányt határoló fogakat nem kell lecsiszolni. Ilyenkor szóló koronával, vagy többtagú híddal rögzített pótlást kapunk.

Teljes fogatlanság esetén megfelelő csontkínálat mellett (amit csontpótlóval művileg is megteremthető) teljes rögzített pótlást is készíthetünk. Ehhez alsó állcsontban minimum hat, felső esetében minimum nyolc implantátum szükséges.

Megőrizné természetes mosolyát és fogai épségét?

Forduljon bizalommal fogorvosainkhoz!

Az implantáció menete

A fogbeültetés helyi érzéstelenítésben történik és a legmodernebb érzéstelenítő anyagoknak és technikáknak köszönhetően fájdalommentes. A beavatkozás alkalmával a titán implantátumot a csontba illesztjük. A műtétet a varratok behelyezésével fejezzük be.

A Gyógyulási szakasz

Általában 3-4 hónap (alsó állcsont) vagy 5-6 hónap (felsõ állcsont) elég ahhoz, hogy az implantátum annyira rögzüljön, hogy terhelni lehessen, azaz fogat lehessen rá pótolni. A teljes rögzüléshez hosszabb idő, kb. egy év szükséges. Ezen idő alatt az implantátumok felszínén lévő mikropórusokba közvetlenül belenőnek a csontsejtek. Ez a csontos összenövés hozza létre az implantátumok stabil rögzülését, aminek révén képesek lesznek a rájuk ható rágónyomás tartós, károsodásmentes elviselésére.

Implantációs folyamat ( 3D )

Mini implantáció

A legmodernebb mini implantátumokat sok esetben akkor is lehet alkalmazni, amikor a hagyományos implantátumot már nem. A mini implantátum csavar vékony kialakítása miatt alkalmazható az elkeskenyedett csontgerincen is, illetve olyan esetekben, mikor a szélesebb, normál implantátum behelyezésére már nincs lehetőség – természetesen az anatómiai és terhelési lehetőségek figyelembevételével.

mini implantáció

A hagyományos méretű implantátumok határai

A hagyományos implantátumok beépítéséhez elengedhetetlen a megfelelő csontállomány. Fontos tényező a fogatlan terület (állcsontgerinc) szélessége, illetve, hogy a beépíthető implantátum hossza az esetlegesen akadályozó anatómiai képletek miatt – ér, ideg, arcüreg, stb. mekkora lehet.

Sok esetben, főleg a hosszabb ideje teljesen fogatlan állcsontgerinc elvékonyodik, így hagyományos fog műgyökerek méretük miatt már nem helyezhetőek be az elvékonyodott csontállományba. Hagyományos implantáum csavar behelyezéséhez például a legvékonyabb csavart választva is a minimum szélesség 5.8 – 6 mm kell legyen a biztonságos implantálás érdekében a behelyezendő fog területén, sajnos ez a szélesség sok esetben már nem található meg.

Ilyen esetben a megfelelő szélesség elérése érdekében csontrepesztő műtétre, műcsont pótlásra, esetleg saját csont átültetésre van lehetőség, bizonyos esetekben azonban ez az eljárás már nem lehetséges, akár a helyi anatómiai tényezők, akár a páciens általános egészségi állapota miatt.

Visszakapott önbizalom – idős korban is

A kutatók már több évtizede rájöttek arra, hogy a titán nem vált ki allergén reakciót a testben, úgy működik, mintha a test része lenne. A mini implantátumokat elsősorban a teljes fogatlan állcsontgerinc esetén javasolt alkalmazni. A teljes műanyag fogsor rögzítésére az állcsontgerincbe egyszerű technikával legalább 4 db mini implantátum csavart helyez el az implantológus szakorvos, mely implantátumok segítségével a készítendő fogpótlás stabilitása növelhető. Az implantátumokon való rögzítés elegendően stabil ahhoz, hogy a fogsor erős rágás, vagy akár sportolás közben sem mozdul el.

gyönyörű mosoly idős korban

A beavatkozás menete

Ennek az implantátumnak a beültetése a hagyományos implantátumokhoz hasonlóan gondos tervezést igényel.

A gondos tervezést követően az implantátumok behelyezése egyetlen kezelés alatt elvégezhető. A mini implantátumok beültetése jóval kisebb sebészi terheléssel jár mint a hagyományos implantációs műtét, a seb, amely az implantáció során képződik jóval kisebb, könnyebben gyógyul. A beültetés és a terhelhetőség, azaz a végleges fogsor elkészülte között kevesebb idő eltelte szükséges.

A pontosan szükséges idő egyénenként változik, a csontminőség, anatómiai viszonyok és általános egészségi állapot függvényében, általában 1 – 3 hónap. Az implantátum fejekre a kivehető protézis patentszerűen, biztonságosan és stabilan rögzül, nincs szükség műfogsor ragasztóra.

Kedvezőbb ár

A mini implantátumok kedvezőbb beszerzési ára és az egyszerűbb műtéti kivitelezési technika miatt az implantáció díja jóval kedvezőbb mint a hagyományos implantátumok esetén, sok esetben 40-50% az árkülönbség. A mini implantátumokra készítendő teljes műanyag fogsor fogtechnikai kivitelezése sem akkora volumenű, mint a hagyományos műgyökerek esetén, ahol a finommechanikai megmunkálás fogtechnikai költsége valóban nagyon magas.

A mini implantátumokra készítendő kivehető fogsor ára a hagyományos implantátumokra készített kivehető rendszerekhez képest ezért jóval kedvezőbb!

Az implantációs fogpótlás készítése
Fogpótlás készítése (fogtechnika)

A Fogpótlás készítése

A gyógyulási idő elteltével következik a fogpótlás elkészítése. Először az íny védelme alatt gyógyuló implantátumokat felszabadítjuk, majd az implantátumokba beillesztjük a felépítményeket, amelyek -mint egy lecsiszolt fog- a fogpótlás megtámasztására vagy elhorgonyzására szolgálnak. Ezután a fogorvos a fogtechnikai laboratórium segítségével elkészíti a kívánt fogpótlást: a fémmentes vagy a hagyományos koronát, hidat esetleg kivehető fogsort.

Hegel Dent Fogászati Klinika Mosonmagyaróvár - logo

Nyitvatartás:

Hétfő, Kedd:
09:00 - 14:00
Szerda:
11:00 - 17:00
Csütörtök, Péntek:
09:00 - 14:00

Szolgáltatásaink